Ergonomi & din hälsa

Din kropp är inte skapad för att sitta!

Idag rör vi oss bara knappt en timme per dag, våra förfäder var igång kanske 12 timmar. Hur tror du din kropp påverkas av detta? Nedan är en film som förklarar vad som händer i kroppen om du sitter still.

Hur bör en ergonomisk kontorsarbetsplats se ut?

Vår kropp är konstruerad för rörelse och lagom belastning. Det är då vi mår allra bäst!

Eftersom vi idag spenderar alltför mycket tid stillasittande vid skrivbord, har ett antal olika medicinska experter och konstruktörer utvecklat lösningar för att minska vår (statiska) belastning vid arbetsplatsen och försökt finna de bästa kroppsställningarna som inte skall leda till några negativa belastningsskador. Detta är självklart bra, men i WorkMotions perspektiv, inte rätt sätt att angripa problemkällan. Eftersom vi mår allra bäst av att röra oss, och i synnerhet vid skrivbordet, så borde det istället fokus varit att utvecklas lösningar som driver oss till att röra på oss.

DynaDesk konstruktion är i linje med detta ”nya” tankeperspektiv och fler lösningar är på väg…

Ergonomiskt höj- och sänkbart arbetsbord

Många tror inte att arbets- eller skrivbordet är speciellt viktigt, men faktum är att det är det första, och ibland viktigaste steget mot ett ergonomiskt anpassat kontor.

Målet är att undvika att utsätta kroppen för statisk belastning. Detta gör man lättast genom att placera tangentbordet på en del som kontinuerligt rör sig och skapar ett dynamiskt rörelsemönster i kombination med att varierande sitta och stå under arbetsdagen. Med ett höj- och sänkbart DynaDesk skrivbord, görs detta möjligt.

När bordet är inställt i rätt höjd, oberoende om du sitter eller står, så skall man slappna av i armar, axlar och skuldror. Vinkeln mellan över- och underarmen skall då vara nära 90 grader. Om bordet är för högt så finns det en stor risk för att man sitter med uppdragna axlar och om det är för lågt så sitter man ofta framåtböjd och med ett hängande huvud, vilket leder till ökad spänning i musklerna i nacken. Att bordet kan anpassas till just dig framstår med denna kunskap som en självklarhet.

När man har ett höj- och sänkbart skrivbord, så är det självklart viktigt att man vet hur man nyttjar möjligheterna med detta. Du bör byta arbetshöjd flera gånger om dagen, man kan till exempel börja med att stå upp när man kommer till arbetet. När man sen blir trött i benen, så kan man sätta sig ner och sedan ställa sig upp igen om man går ifrån sin plats för en kort stund. På så sätt blir det en vana att kontinuerligt ändra arbetsställning varje dag.

En annan detalj, som man ska tänka på när man väljer skrivbord, är att arbetsytan ska vara anpassad efter användarens behov. Till exempel, så bör man välja ett bord som är tillräckligt djupt för att ge rätt synavstånd till datorskärmen samt bredd som ger tillräckligt med utrymme för eventuellt pappersarbete, ställ, telefon och avlastningsytor i sidled.

Ergonomisk stol

Hur en ergonomisk riktigt bra stol skall vara konstruerad och se ut, finns det väldigt mycket skrivet om.

Oberoende av vilken stol du använder, så skall du sitta med rak rygg och nacke. Håll huvudet högt och rakt, undvik att sitta med så kallad gamnacke – dvs huvudet framför skuldrorna. Om du har gamnacke, behöver du sannolikt träna upp dina halsryggmuskler för att undvika problem.

På din stol skall det även finnas stöd för svanken, antingen inbyggt i stolen eller via en extra kudde, så att musklerna i ländryggen kan slappna av.

Axlarna skall vara sänkta så att du slappnar av i skuldermuskulaturen. Om du har uppdragna axlar (spänner dem) så belastar du nacken vilket kan skapa värk i nacke och skuldror.

Höjden på sittdynan skall vara anpassad så att dina fötter får ett stadigt stöd. Detta kan ske antingen mot golvet eller mot ett speciellt fotstöd.

Ergonomiskt tangentbord och mus

Ett bra tangentbord skall vara lågt, detta för att undvika att handleden vinklas uppåt. Underarmar och handleder ska ligga eller vila mot bordet alternativt ett handledsstöd, för att handlederna skall slappna av.

När man arbetar med en mus skall man göra detta ”nära” kroppen. Undvik att arbeta med utåtriktad arm, dvs att handen och armen befinner sig utanför din axelbredd eller så att du får ”sträcka” dig för att nå musen.

Det säljs ett stort antal varianter av tangentbord, de som hjälpt flest från värk bästa har ett pekdon på eller mellan dig och tangentbordet. Ett bra exempel på detta är Rollermouse produkter.

Rätt placerad bildskärm

Bildskärmen skall placeras ca 60-80 cm från ögonen, lite beroende på skärmstorlek och lätt vinklad från dig (speciellt om du använder en bärbar datorskärm).

Om du har en fristående/fast skärm, bör överkanten av skärmen befinna sig i samma höjd som dina ögon och lätt vinklat från dig.

Rätt ljus

Dina arbetsplatsytor skall belysas med ”mycket ljus” utan att du blir bländade eller får reflektioner från blanka ytor eller skärmar. Ytor i din närhet som är av matt utseende minskar risk för reflektioner.

Undvik att sitta i direkt motljus eller med dagsljus från fönster som lyser direkt på din datorskärm. Försök placera din datorskärm så ljuset kommer från sidan och med möjlighet att minska ljusinsläppet, t ex med persienner eller gardiner.

All belysning skall även vara flimmerfri!

Rätt ljudnivå

Alla vet att buller är störande, men även andras samtal kan vara störande. En arbetsplats skall utformas så att ljud absorberas av olika material eller undviker att studsa allt för mycket. Placering av utrustning som används mycket, exempelvis skrivare, kopieringsmaskiner etc skall undvikas där det kan vara störande för medarbetare.

Bra luft

En bra ventilation skall föra bort luftföroreningar som fukt och dålig lukt. Temperaturen bör vara anpassad efter vilken typ av arbete som utförs i lokalen. Ventilationen bör självklart var så tyst att det går att arbeta där.

Exempel på belastningsskador

Det som oftast skapar en belastningsskada är en kombination av stor kraft eller tungt, hög frekvens eller många repetitioner samt dålig arbetsställning.

De vanligaste belastningsskadorna som uppkommit pga arbete framför en dator är:

– Musarm

– Gamnacke

– Nintendotumme

– Tennisarmbåge

– Axelverk

– Ryggont

 

VAD ÄR ERGONOMI?

Ergonomi kommer från grekiskans ergon, som betyder ”arbete”, och nomos, som betyder ”lag”.

Definitionen på ordet ergonomi är ”vetenskapen om en optimering av samspelet mellan människan och miljön enligt principen att anpassa arbetet till människan”. Vilket betyder att man ska ta hänsyn till varje individs naturliga förutsättningar, men också till dess begränsningar, vid utformning av arbetssätt, verktyg och arbetsplatser. Ergonomi har även koll på de anatomiska, fysiologiska och psykologiska aspekterna av människan arbetsmiljö, för att få så bra säkerhet, hälsa, komfort och effektivitet i arbetet.

Målet med ergonomi är att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt, vilket betyder att man försöker anpassa arbetet utifrån människan.